Om Åsa

Öppna vägar inåt

    öppnar vägar utåt

PICT0028
cropped-scaled-P1010425_1
cropped-scaled-P1010385_1
cropped-scaled-P1010252_1
cropped-scaled-lifted-P1010405_1
scaled-Is på sjön, Almunge naturfoto 07
scaled-Almunge naturfoto 19
scaled-Solnedgång 2, Almunge naturfoto 06
lifted-c20140617_001914
lifted-2-bra3
lifted-1-Åsa 7
kolarkoja.png
rosendoft
lifted-scaled-PICT0097

Om mig och mina val:


Jag har alltid varit uppriktigt nyfiken på vad som driver människor, varför gör vi som vi gör?

Det är och har alltid varit en av mina egna största drivkrafter.


Som barn kände jag mig mest som en udda fågel. De vuxna verkade inte riktigt ha koll, varken på sig själva eller på hur världen var funtad. Varför gjorde de inget åt det som så uppenbart var "fel"? Skola bara för skolans egen skull - nej, det klarade jag bara inte. Så fort grundskolan var färdig ville jag ta en paus. Efter ett par år (då jag provat diska på en restaurang, jobba som elevassistent och sömmerska på en teater, där jag fick uppgiften att rita och sy kläderna till ett par uppsättningar), var jag en dag på väg att själv bli mamma. Efter förlossningen visste jag plötsligt vad jag ville bli! Barnmorska! Då var det dags att återvända till skolan, vårdutbildningen. Jättespännande! Men ännu mer spännande var det med friskvård (på vårdlinjen var det ju mest tal om sjukvård). Jag bad att få göra praktik hos naprapater, homeopater och andra, på den tiden, konstiga terapeuter.


Nu blev jag ändå inte barnmorska. P.g.a. nedlagd förlossningsavdelning fick jag lov att tänka om. Lärare? Så fick det istället bli. Pedagogiken hade jag med mig i släkten sedan fem generationer! Det går inte att med några få meningar formulera allt jag lärde mig som grundskolelärare! Samtidigt som jag gick lärarutbildningen kom jag i kontakt med en terapiform som var helt okänd för de flesta, chakraflödesterapi. Det visade sig att den utbildningen/formen av terapi passade mig bättre än något jag dittills hade prövat på. Det satt liksom i händerna, eller i cellminnet på något sätt. Under denna period började även ett slags minnen flyta upp till ytan. Minnen som inte var mina men som uppenbarligen kom ifrån mitt innersta. Minnen från helt andra tider och platser och som när de var mogna, bara kom helt spontant när jag var i ett avslappnat tillstånd. De var så starka att de inte på något vis kunde förväxlas med fantasier. Det ledde mig vidare till handledarutbildningar i Inre seende; en skolning i att lära sig hantera verktyg för att jobba med det inre. Bland annat hur man kan arbeta med rollpaketet, som vi alla är uppbyggda av, men även det vi bär på innanför detta sedan födseln en kunskap om helt andra existenser.


Jag visste att den dag mina egna barn hade flyttat hemifrån så var det dags att komma ur garderoben, så att säga, som terapeut. Under tiden lärde jag som sagt känna andra, några chakraflödesterapeuter, andra inte, och vi gick en lång rad utbildningar tillsammans under en lärare kallad Ambres. Inre seende, drömmandets natur bl.a. och vi förkovrade oss helt enkelt parallellt med våra vanliga jobb och vardagsliv. Vi träffades på hemmaplan mellan utbildningstillfällena i små grupper för att träna på det vi höll på att lära oss. Det som förenade oss var en djup längtan att förlösas ur de fasta former som samhället format oss till. En visshet om att det vi fått lära oss, om oss själva och världen, sedan barnsben inte var allt som fanns att veta. Ambres och de människor som jag lärde känna i Värmland där han undervisade kom att ge mig en väldigt stadig grund att stå på i konsten att vara människa. Han var lärare i något kallat esoterik - läran om det fördolda. Var var vi innan vi kom? Vad består en människa av? Hur kan vi växa, som individer, och även kollektivt? (Vi träffas fortfarande regelbundet, nu utan vår yttre lärare, och vi stöter och blöter oss mot varandra, så ärligt vi bara kan. Känner igen oss i varandra, speglar oss i varandra som syskon på planeten under denna mycket märkliga period i människans historia!).


Ungarna lämnade en dag boet en efter en och det var dags att göra slag i saken. Jag startade företag 2013 och började att ta emot klienter och utbildade mig även som doula (det är en slags förlossningscoach) och jag gör idag ibland det som jag så gärna ville som nyförlöst mamma, bistår vid förlossningar!


Dansen har också alltid varit en viktig väg, min mormor var först dansös och sedan en väldigt uppskattad danslärare för barn. Jag gick danslärarutbildingen 2014 och håller i frigörande dans-tillfällen på ShenDao i centrala Uppsala där jag även tar emot klienter för enskilda behandlingar i bl.a. chakraterapi.Ett stort tack till "Wildsweden" som låter mig använda deras otroligt vackra foto på kolrmilan! http://www.wildsweden.com/kolarbyn-ecolodgeCopyright Åsa Stentjärn